Wołowina duszona w sosie chrzanowym
Tym daniem zachwycisz swoich gości.

Składniki
na 4 porcje
- 1 cebula
- 50 dag marchewki
- 1 kg wołowiny (np. z udźca)
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- sól
- 50 dag młodych ziemniaków
- 1 kalafior
- 15 dag groszku cukrowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 10 dag śmietany kremówki
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
- trochę soku cytrynowego
- mielony czarny pieprz
- 3 gałązki natki pietruszki
Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut.
Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok. 200 ml wywaru z gotowania warzyw.
W garnku stopić masło. Oprószyć je mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać oba wywary oraz śmietanę. Stale mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym.
Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać z ziemniakami. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.