Wołowina duszona w sosie chrzanowym

Tym daniem zachwycisz swoich gości.

Idealne połączenie mięsa i sosu
Idealne połączenie mięsa i sosu123RF/PICSEL

Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut.

Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok. 200 ml wywaru z gotowania warzyw.

W garnku stopić masło. Oprószyć je mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać oba wywary oraz śmietanę. Stale mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym.

Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać z ziemniakami. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas