Wołowina po burgundzku
Smaczny i sycący obiad.

Składniki
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 1 kg wołowiny
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- liść laurowy
- 10 pieczarek
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Wołowinę pokrój w kostkę ok. 3 cm. Przesmaż na tłuszczu, na którym smażyłaśboczek tak, by zrumieniła się z każdej strony. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę. Smaż około 5 minut. 2. Boczek, mięso, cebulę, marchewkę wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Oprósz mąką, wlej wino, bulion, koncentrat, dodaj posiekane ząbki czosnku, zioła. Przykryj i piecz przez ok. 3 godziny w temp. 160°C. Po 2 godzinach wrzuć pieczarki.