Reklama

Reklama

Wołowina po burgundzku

Smaczny i sycący obiad.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 1 kg wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • 10 pieczarek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Wołowinę pokrój w kostkę ok. 3 cm. Przesmaż na tłuszczu, na którym smażyłaśboczek tak, by zrumieniła się z każdej strony. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę. Smaż około 5 minut. 

2. Boczek, mięso, cebulę, marchewkę wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Oprósz mąką, wlej wino, bulion, koncentrat, dodaj posiekane ząbki czosnku, zioła. Przykryj i piecz przez ok. 3 godziny w temp. 160°C. Po 2 godzinach wrzuć pieczarki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje