Wołowina w pigwach dla czterech osób

W weekend mamy trochę więcej czasu na gotowanie, dlaczego by więc nie poświęcić go na przygotowanie greckiej wołowiny w pigwach. Przepis idealny na tą potrawę podaje wybitny, grecki kucharz Teofilos Vafidis.

Wołowina
Wołowina 123RF/PICSEL

Potrzebujemy: 1 kg udźca wołowego, pokrojonego w kostkę 5-6 cm, 1 kg świeżej pigwy, 100 g margaryny, 100 ml oliwy z oliwek, 80 g pokrojonej w kostkę cebuli, 60 g koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, laskę cynamonu, 20 g cukru, 4 goździki, 500 ml wody, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Pigwy należy umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso trzeba pokroić, obsmażyć na oliwie, dodać cebulkę, dolać trochę wody oraz koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.

Na drugiej patelni obsmażyć w margarynie pigwę, podczas smażenia po trochu dodawać cukier. Mięso wraz z sosem i smażoną pigwę przełożyć do brytfanny, dodać resztę przypraw i piec przez 30 minut w temperaturze 220 st. C. Śmiało danie możemy podawać na uroczyste przyjęcia, wyjdzie na pewno idealne!

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas