Reklama

Reklama

Wołowina w pigwach dla czterech osób

W weekend mamy trochę więcej czasu na gotowanie, dlaczego by więc nie poświęcić go na przygotowanie greckiej wołowiny w pigwach. Przepis idealny na tą potrawę podaje wybitny, grecki kucharz Teofilos Vafidis.

Potrzebujemy: 1 kg udźca wołowego, pokrojonego w kostkę 5-6 cm, 1 kg świeżej pigwy, 100 g margaryny, 100 ml oliwy z oliwek, 80 g pokrojonej w kostkę cebuli, 60 g koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, laskę cynamonu, 20 g cukru, 4 goździki, 500 ml wody, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Reklama

Pigwy należy umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso trzeba pokroić, obsmażyć na oliwie, dodać cebulkę, dolać trochę wody oraz koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.

Na drugiej patelni obsmażyć w margarynie pigwę, podczas smażenia po trochu dodawać cukier. Mięso wraz z sosem i smażoną pigwę przełożyć do brytfanny, dodać resztę przypraw i piec przez 30 minut w temperaturze 220 st. C. Śmiało danie możemy podawać na uroczyste przyjęcia, wyjdzie na pewno idealne!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje