Wołowina w sałatce z cebulką perlową
Prezentujemy świetny przepis na danie mięsne.

Składniki
6-8 porcji
- 1 słoik (370 ml) marynowanych cebulek perłowych
- 3 czerwone papryki
- 180 ml sosu słodko-kwaśnego
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 kg wołowiny zrazowej
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- papryczki chili i świeży tymianek do dekoracji
1. Cebulki osączyć na sitku. Papryki rozciąć, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Paprykę i cebulki wymieszać z sosem słodko- kwaśnym. Liście sałaty pokroić w paseczki. Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w słupki.
2. Na patelni rozgrzać olej. Porcjami wkładać mięso. Każdą porcję smażyć ok. 2 minut. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem.
3. Cebulki z papryką oraz sałatę włożyć do 6-8 dużych szklanek (modnych słoiczków). Dołożyć po porcji usmażonej wołowiny. Sałatkę udekorować tymiankiem i papryczkami chili.