Wołowina z grilla

Któż z nas nie lubi zjeść pysznego kawałka mięsa na świeżym powietrzu? Chyba nie ma takiej osoby! Dlatego od czasu do czasu urządź małe przyjęcie i przyszykuj kilka smacznych potraw.

Stek wołowy z grilla
Stek wołowy z grillaPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 4 steki wołowe
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wołowinę umyj, obficie oprósz pieprzem. Wino połącz z przeciśniętym czosnkiem i szczyptą rozmarynu. Mięso wstaw do marynaty, odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.

2. Mięso wyjmij z marynaty, ułóż na tacce do grillowania, grilluj siedem minut z każdej strony. Uważaj, by nie przesuszyć mięsa.3. Zdejmij z rusztu, na końcu oprósz solą, posyp posiekaną natką pietruszki. Czas grillowania wołowiny zależy od rodzaju mięsa.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas