Wołowina z grilla
Któż z nas nie lubi zjeść pysznego kawałka mięsa na świeżym powietrzu? Chyba nie ma takiej osoby! Dlatego od czasu do czasu urządź małe przyjęcie i przyszykuj kilka smacznych potraw.
Składniki dla 4 osób:
- 4 steki wołowe
- pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
- ząbek czosnku
- szczypta rozmarynu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę umyj, obficie oprósz pieprzem. Wino połącz z przeciśniętym czosnkiem i szczyptą rozmarynu. Mięso wstaw do marynaty, odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
2. Mięso wyjmij z marynaty, ułóż na tacce do grillowania, grilluj siedem minut z każdej strony. Uważaj, by nie przesuszyć mięsa.3. Zdejmij z rusztu, na końcu oprósz solą, posyp posiekaną natką pietruszki. Czas grillowania wołowiny zależy od rodzaju mięsa.
Czas przygotowania: ok. 30 minut