Wołowina ze szpinakiem
Ciekawa wersja klasycznego dania tournedos a'la Rossini.

Składniki:
- 80 dag polędwicy wołowej
- 2 łyżki pasty truflowej
- pasztet z gęsiej wątróbki (opcjonalnie)
- kostka masła
- 100 ml koniaku
- sól, pieprz
- bagietka
- 2 opakowania świeżych liści szpinaku
- orzechy piniowe uprażone na suchej patelni
- rozmaryn (dekoracja)
Przygotowanie:
1. Plastry mięsa (3-4 cm) usmaż na maśle, dodaj pastę i koniak. Podduś. Owiń w folię alum. i trzymaj w cieple.
2. Na tej samej patelni lekko pudduś szpinak i dopraw, a na końcu - cienkie kromki bagietki.
3. Ułóż na talerzach szpinak, na nim po porcji mięsa (skrop sosem z patelni), na nim bagietkę, a na niej (jeśli chcesz) - łyżeczkę pasztetu. Udekoruj, posyp orzeszkami i od razu podaj.