Wprowadzamy gluten do menu
To białko zbożowe jest odpowiedzialne za uczulenia, nietolerancje pokarmowe i chorobę trzewną zwaną celiakią.
Występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jeszcze do niedawna uważano, że zbyt wczesne podanie dziecku zbóż glutenowych może zwiększać u niego ryzyko alergii pokarmowej lub celiakii.
Dlatego w diecie maluszka najpierw pojawiały się kleiki i kaszki bezglutenowe, np. ryżowa lub kukurydziana, a potem dopiero pszenne oraz wielozbożowe.
Dziś zaleca się podanie malcowi niewielkich ilości kaszy manny (zawiera gluten) jeszcze przed rozpoczęciem wprowadzania nowych składników lub na samym początku rozszerzania diety.
Najlepiej zrobić to w 5.-.6 miesiącu, bo zdaniem specjalistów zwiększa się wtedy tolerancję organizmu na gluten.
Smyk powinien otrzymywać 1/2 łyżeczki dziennie lekko rozgotowanej kaszy manny.
Można ją dodać np. do zupki ze słoiczka. Jeśli szkrab jest na piersi, kaszę należy zmieszać z odrobiną odciągniętego pokarmu i podać niemowlęciu łyżeczką.