Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej
Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej, podawany z komosą ryżową i kurczakiem.

Składniki: - 2 pełnoziarniste tortille pszenne (124g) - 1/3 szklanki suchej, czerwonej komosy ryżowej (60g) - 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego (80g) - 2 łyżki musu ze śliwki kalifornijskiej (5 śliwek kalifornijskich - ok. 50g + 2 łyżki wody) - 100g piersi z kurczaka grillowanej z ziołami - 1 łyżka pestek słonecznika (10g) - garść liści rukoli (20g) - 1 pomidor malinowy (170g) - sól, pieprz do smaku
2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Dzień wcześniej: zgrillować pierś z kurczaka, ugotować komosę.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. W niewielkim pojemniku blendujemy śliwki kalifornijskie z wodą.
Przygotowujemy sos: mus ze śliwek mieszamy z jogurtem greckim. W misce mieszamy dokładnie kurczaka, komosę i sos. Na tortillę wykładamy liście rukoli, nadzienie z komosy i ósemki pomidora. Posypujemy nasionami słonecznika, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy.
Przepis autorstwa dietetyczki Barbary Dąbrowskiej-Górskiej.