Wszystko czego nie wiesz o śledziach!

Poznaj rady ekspertów.

Polecamy świeże śledzie

Są tanie i bez problemu można je kupić w sklepach rybnych. Wystarczy oprószyć je mąką, posolić i usmażyć na oleju. Do tego kwaśna śmietana i gotowane ziemniaki. Danie pyszne, a prawie zapomniane!

Matiasy

Reklama

Jeżeli kupujemy matiasy z myślą o świętach, zwróćmy uwagę, aby były jak najjaśniejsze. Żółtawy odcień ryb z solanki oznacza, że pojemnik z nimi został otwarty dość dawno. Matiasy należy namoczyć, aby usunąć z nich nadmiar soli. Najpierw trzeba spróbować śledzi. Bardzo słone wymagają moczenia przez całą noc, a wodę należy zmienić przynajmniej raz. Można też namoczyć je najpierw w mleku, a potem w wodzie. Do wody warto dodać odrobinę octu (łyżkę na litr), mięso stanie się bardziej zwarte.

Przyrządzamy je dwa dni wcześniej, w zalewie octowej najlepsze są po tygodniu. Można je nawet zawekować, tak jak inne marynaty. Wytrzymają dużo dłużej.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje