Wszystko o rybach
Sprawdzone sposoby gospodyń domowych.
1. Wybierając całe świeże ryby zwróć uwagę na ich skrzela. Powinny być jasnoczerwone, a oczy ryby muszą być przezroczyste. Ryby przechowywane w lodzie mogą mieć szaro-czerwone skrzela i lekko zapadnięte oczy, nie jest to jednak oznaką ich nieświeżości.
2. Rozmrażając ryby, pamiętaj, by nie rozmrażać ich do końca. Lepiej zostaw je delikatnie zamrożone i w tej postaci smaż lub piecz. Dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta.
3. Rybę świeżą lub wędzoną przechowuj w lodówce w zamykanym pojemniku. Ryba wydziela intensywny zapach, którym przesiąkają inne produkty spożywcze, szczególnie sery.
4. Jeśli po przyrządzeniu ryby w domu unosi się nieprzyjemny zapach, usuniesz go, podgrzewając na suchej patelni nieco octu lub wody z łyżeczką soku z cytryny.