Wuzetka

Nie znam osoby, która nie dałaby się skusić na czekoladowe ciasto z białym kremem. Wuzetka, to jeden z pyszniejszych deserów.

Domową wuzetkę możesz kroić jak tort
Domową wuzetkę możesz kroić jak tort 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24x36 cm. Piecz 30 min w temp. 170° C. Ostudź i przekrój na dwa równe blaty.

2. Każdą część biszkoptu nasącz aromatem cytrynowym rozcieńczonym wodą. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudź.

3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z kroplą soku z cytryny. Na koniec dodaj do niej ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijaj. Masę śmietankową wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim blatem.

4. Czekoladę połam, dodaj do niej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia. Gdy polewa ostygnie, polej nią wierzch ciasta. Odstaw. Pokrój ciasto w kwadraty, wierzch każdego udekoruj kleksem bitej słodkiej śmietany oraz listkami świeżej mięty.

Przygotowanie: 60 minut 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas