Wuzetka
Taką, jak w cukierni, zrobisz samodzielnie w domu. Wykorzystaj nasz przepis.

Składniki
na ciasto
- 1 szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 aromat cytrynowy,
- 6 jajek
Składniki
na krem i polewę
- 1 litr śmietany 30 proc.,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 8 łyżek mleka
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24x36 cm. Piecz 30 min w temp. 170° C. Ostudź i przekrój na dwa równe blaty.
2. Każdą część biszkoptu nasącz aromatem cytrynowym rozcieńczonym wodą. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudź.
3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z kroplą soku z cytryny. Na koniec dodaj do niej ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijaj. Masę śmietankową wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim blatem.
4. Czekoladę połam, dodaj do niej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia. Gdy polewa ostygnie, polej nią wierzch ciasta. Odstaw. Pokrój ciasto w kwadraty, wierzch każdego udekoruj kleksem bitej słodkiej śmietany oraz listkami świeżej mięty.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 450 kalorii