Reklama

Reklama

Wuzetka

Taką, jak w cukierni, zrobisz samodzielnie w domu. Wykorzystaj nasz przepis.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 aromat cytrynowy,
  • 6 jajek

Składniki na krem i polewę

  • 1 litr śmietany 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 8 łyżek mleka

Przygotowanie:

Reklama


1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24x36 cm. Piecz 30 min w temp. 170° C. Ostudź i przekrój na dwa równe blaty.

2. Każdą część biszkoptu nasącz aromatem cytrynowym rozcieńczonym wodą. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudź.

3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z kroplą soku z cytryny. Na koniec dodaj do niej ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijaj. Masę śmietankową wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim blatem.

4. Czekoladę połam, dodaj do niej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia. Gdy polewa ostygnie, polej nią wierzch ciasta. Odstaw. Pokrój ciasto w kwadraty, wierzch każdego udekoruj kleksem bitej słodkiej śmietany oraz listkami świeżej mięty.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 450 kalorii

Dowiedz się więcej na temat: wuzetka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje