Wybawienie dla świątecznego sernika. Jak uratować nieudany wypiek przed wylądowaniem w koszu?

Jak uratować nieudany sernik?
Jak uratować nieudany sernik?123RF/PICSEL
  • Śmietana i masło bardzo często pojawiają się nie tylko w tradycyjnych, ale także bardziej nowoczesnych przepisach na sernik. To właśnie one nadają ciastu idealnie kremowy smak. Stanowią także źródło tłuszczu, którego odpowiednia ilość sprawia, że sernik nie kruszy się na talerzu.
  • Wybierając jajka do sernika, postawmy na produkt z zaufanego źródła oraz o sprawdzonej jakości. Muszą być dość duże, bardzo świeże, a podczas przygotowywania dobrze ubite. To składnik, na którym nie powinniśmy oszczędzać.
  • Zaczynając przygodę z sernikami, najlepiej postawić na wersję bez dodatków. Rodzynki, plasterki brzoskwiń czy kandyzowane owoce mogą wpłynąć na opadanie oraz nadmierne kruszenie się ciasta.

Twaróg do sernika - najważniejszy składnik

Zobacz również:

    Przyczyny zbyt rzadkiego sernika

    Dlaczego sernik wychodzi zbyt rzadki?
    Dlaczego sernik wychodzi zbyt rzadki?123RF/PICSEL

    Sernik nie chce się ściąć - co zrobić?

    Czym zagęścić masę serową?

    Dodatek budyniu w proszku do masy serowej sprawi, że sernik wyjdzie idealny
    Dodatek budyniu w proszku do masy serowej sprawi, że sernik wyjdzie idealny123RF/PICSEL

    Jak uniknąć popękanego i suchego sernika?

    • Wierzch naznaczony pęknięciami
    • Suchy i łatwo kruszący się sernik
    Zmysłowe smaki: Sernik z pomarańczami i białą czekoladąINTERIA.TVInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?