Upiecz puszystą i wilgotną babkę na Wielkanoc. Nie zapomnij dodać jednego składnika

Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga wielkiego nakładu pracy
Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga wielkiego nakładu pracy123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto przygotować babkę na Wielkanoc?
  2. Co trzeba dodać do babki wielkanocnej?
  3. Babciny przepis na babkę wielkanocną

Dlaczego warto przygotować babkę na Wielkanoc?

Co trzeba dodać do babki wielkanocnej?

Babki wielkanocne można udekorować na różne sposoby
Babki wielkanocne można udekorować na różne sposoby123RF/PICSEL

Babciny przepis na babkę wielkanocną

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego,
  • cztery jajka,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • pięć łyżek majonezu.
  1. Dwa rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  2. Samo białko ubij, aż powstanie sztywna piana. W trakcie dodaj biały i waniliowy cukier.
  3. Dodaj żółtko i dokładnie ubij wszystkie składniki.
  4. Następnie dołóż mąkę z proszkiem do pieczenia do mokrych składników. Całość wymieszaj i dodaj majonez i aromat cytrynowy.
  5. Odpowiednią formę posmaruj masłem i przełóż ciasto. Piekarnik nagrzej do około 180 stopni Celsjusza.
  6. Babkę wielkanocną piecz przez około 50 minut.
  7. Po wyjęciu poczekaj, aż ostygnie i udekoruj według własnych upodobań.
Jak zrobić tradycyjną paschę wielkanocną?Interia Kulinaria