Upiecz puszystą i wilgotną babkę na Wielkanoc. Nie zapomnij dodać jednego składnika

Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga wielkiego nakładu pracy
Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga wielkiego nakładu pracy123RF/PICSEL

Dlaczego warto przygotować babkę na Wielkanoc?

Co trzeba dodać do babki wielkanocnej?

Babki wielkanocne można udekorować na różne sposoby
Babki wielkanocne można udekorować na różne sposoby123RF/PICSEL

Babciny przepis na babkę wielkanocną

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego,
  • cztery jajka,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • pięć łyżek majonezu.
  1. Dwa rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  2. Samo białko ubij, aż powstanie sztywna piana. W trakcie dodaj biały i waniliowy cukier.
  3. Dodaj żółtko i dokładnie ubij wszystkie składniki.
  4. Następnie dołóż mąkę z proszkiem do pieczenia do mokrych składników. Całość wymieszaj i dodaj majonez i aromat cytrynowy.
  5. Odpowiednią formę posmaruj masłem i przełóż ciasto. Piekarnik nagrzej do około 180 stopni Celsjusza.
  6. Babkę wielkanocną piecz przez około 50 minut.
  7. Po wyjęciu poczekaj, aż ostygnie i udekoruj według własnych upodobań.
Jak zrobić tradycyjną paschę wielkanocną?Interia Kulinaria