Upiecz puszystą i wilgotną babkę na Wielkanoc. Nie zapomnij dodać jednego składnika

Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, które króluje na udekorowanym stole co roku. Kawałek wypieku wkłada się również do koszyczka. Według tradycji babka piaskowa symbolizuje dostatek. Dodaj do niej jeden składnik, by była pulchniejsza i rozpływała się w ustach.

Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga wielkiego nakładu pracy
Przygotowanie babki wielkanocnej nie wymaga wielkiego nakładu pracy123RF/PICSEL

Dlaczego warto przygotować babkę na Wielkanoc?

Babka wielkanocna to symbol świąt wielkanocnych, nie powinno więc zabraknąć jej na stole. Im piękniej udekorowana, tym większe bogactwo symbolizuje. Kawałek ciasta wkłada się do koszyczka, który święci się wraz z resztą dodatków. Wykonanie wypieku jest proste, a ilość składników niewielka.

Co trzeba dodać do babki wielkanocnej?

Babki wielkanocne można udekorować na różne sposoby
Babki wielkanocne można udekorować na różne sposoby123RF/PICSEL

By wzmocnić smak i dodać objętości babie, dodaj kilka łyżek majonezu. Wypiek będzie wilgotny i lekki, a dodatkowo nabierze objętości. Smak produktu nie będzie odczuwalny w połączeniu z resztą składników. Poniżej przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną!

Babciny przepis na babkę wielkanocną

Przygotuj kilka składników, które są niezbędne do upieczenia ciasta:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego,
  • cztery jajka,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • pięć łyżek majonezu.

Następnie postępuj krok po kroku:

  1. Dwa rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  2. Samo białko ubij, aż powstanie sztywna piana. W trakcie dodaj biały i waniliowy cukier.
  3. Dodaj żółtko i dokładnie ubij wszystkie składniki.
  4. Następnie dołóż mąkę z proszkiem do pieczenia do mokrych składników. Całość wymieszaj i dodaj majonez i aromat cytrynowy.
  5. Odpowiednią formę posmaruj masłem i przełóż ciasto. Piekarnik nagrzej do około 180 stopni Celsjusza.
  6. Babkę wielkanocną piecz przez około 50 minut.
  7. Po wyjęciu poczekaj, aż ostygnie i udekoruj według własnych upodobań.
Jak zrobić tradycyjną paschę wielkanocną?Interia Kulinaria

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas