Wybieramy idealne jabłko
To owoc zalecany już na początku rozszerzania diety. Bardzo rzadko wywołuje reakcję alergiczną, więc mogą go spróbować nawet maluszki po 4. miesiącu.
Zawiera sporo pektyn regulujących pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Poprawia też apetyt. Wybierając jabłka dla dziecka, najlepiej szukać owoców krajowych, z nieuszkodzoną skórką. Nie muszą być duże i kształtne, bo to sugeruje stosowanie nawozów i środków ochrony roślin. Mają być za to świeże, dojrzałe i słodkie. Po dokładnym umyciu przekrojone jabłko można skrobać łyżeczką i od razu podawać malcowi. Można też zetrzeć je na drobnej tarce i zaserwować w postaci przecieru albo przełożyć na gęste sitko i wycisnąć sok. Maluchowi posmakuje także jabłko pokrojone, ugotowane w małej ilości wody i rozgniecione na papkę. Jeśli nie mamy pewności, że jabłka były uprawiane bez nawozów oraz pestycydów, w 1. roku lepiej podać dziecku owoce ze słoiczka.
Po 4. miesiącu - ziemniaki, marchew, dynię, jabłka, maliny, czarne jagody
Po 5. miesiącu - buraczki, kabaczek, pietruszkę, porzeczki, winogrona
po 6. miesiącu - brokuły, pomidory (w zupie), arbuza, morele, sok z aronii
po 7. miesiącu - kalafior, szpinak, fasolkę szparagową, agrest, gruszkę
po 8. miesiącu - seler, groszek zielony, szparagi, kalarepę, wiśnie, brzoskwinie
po 9. miesiącu - sałatę, szczypiorek, banan, kiwi, melon
Masz wątpliwości? Pomocą służy dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka.
po 10. miesiącu - szpinak, brukselkę, cebulę, czereśnie oraz śliwki
po 11. miesiącu - paprykę, por, cytrynę, pomarańcze, truskawki i poziomki