Wybieramy idealne jabłko

​To owoc zalecany już na początku rozszerzania diety. Bardzo rzadko wywołuje reakcję alergiczną, więc mogą go spróbować nawet maluszki po 4. miesiącu.

Jabłko jest i smaczne, i zdrowe
Jabłko jest i smaczne, i zdrowePicsel123RF/PICSEL
Jabłko jest i smaczne, i zdrowe
Jabłko jest i smaczne, i zdrowePicsel123RF/PICSEL

Zawiera sporo pektyn regulujących pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Poprawia też apetyt. Wybierając jabłka dla dziecka, najlepiej szukać owoców krajowych, z nieuszkodzoną skórką. Nie muszą być duże i kształtne, bo to sugeruje stosowanie nawozów i środków ochrony roślin. Mają być za to świeże, dojrzałe i słodkie. Po dokładnym umyciu przekrojone jabłko można skrobać łyżeczką i od razu podawać malcowi. Można też zetrzeć je na drobnej tarce i zaserwować w postaci przecieru albo przełożyć na gęste sitko i wycisnąć sok. Maluchowi posmakuje także jabłko pokrojone, ugotowane w małej ilości wody i rozgniecione na papkę. Jeśli nie mamy pewności, że jabłka były uprawiane bez nawozów oraz pestycydów, w 1. roku lepiej podać dziecku owoce ze słoiczka.

Jakie owoce i warzywa wprowadzamy w kolejnych miesiącach życia dziecka?

Po 4. miesiącu - ziemniaki, marchew, dynię, jabłka, maliny, czarne jagody

Po 5. miesiącu - buraczki, kabaczek, pietruszkę, porzeczki, winogrona

po 6. miesiącu - brokuły, pomidory (w zupie), arbuza, morele, sok z aronii

po 7. miesiącu - kalafior, szpinak, fasolkę szparagową, agrest, gruszkę

po 8. miesiącu - seler, groszek zielony, szparagi, kalarepę, wiśnie, brzoskwinie

po 9. miesiącu - sałatę, szczypiorek, banan, kiwi, melon

Masz wątpliwości? Pomocą służy dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka.

po 10. miesiącu - szpinak, brukselkę, cebulę, czereśnie oraz śliwki

po 11. miesiącu - paprykę, por, cytrynę, pomarańcze, truskawki i poziomki

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas