Wybierz to, co najlepsze
Wszystkie produkty w menu dziecka powinny być zdrowe, świeże i w doskonałym gatunku. Sprawdź, jak rozpoznać te naprawdę naj...
woda
Dziecku poniżej 3. roku życia najlepiej posłuży butelkowana woda niskozmineralizowana, np. źródlana (dla niemowlęcia do 6. miesiąca musi być przegotowana). Po otwarciu należy ją przechowywać w lodówce - nadaje się do podania smykowi przez 48 godzin. Woda z kranu jest zalecana malcom poniżej 1. roku tylko po przefiltrowaniu i przegotowaniu.
Najlepsze
soczki
Smykom przed 3. urodzinami najlepiej podawać te przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Są one zrobione z nawyższej jakości owoców i nie zawierają konserwantów, ani innych chemicznych dodatków. Na sklepowych półkach szukaj przede wszystkim soków niedosładzanych. Sięgaj nie tylko po te owocowe, ale i po owocowo-warzywne. Możesz wybierać także pomiędzy przecierowymi i klarownymi. Te pierwsze są polecane przez dietetyków na co dzień, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, a dzięki gęstej konsystencji mogą zaspokoić chwilowy głód maluszka. Jednak to te drugie są mistrzami w gaszeniu pragnienia.
Najświeższe
warzywa
W przypadku niemowlęcia muszą być wprowadzane zgodnie ze schematem żywienia (na początek dietetycy zalecają marchew, dynię, ziemniaka, w drugiej kolejności - m.in. brokuły, buraki, kalafiora). Wybierając jarzyny dla brzdąca, sięgaj po te jędrne, dojrzałe, z nieuszkodzoną skórką. Staraj się kupować produkty hodowane w okolicy (zagraniczne są zabezpieczane przed psuciem za pomocą środków chemicznych). Jeśli masz możliwość, podawaj dziecku przede wszystkim warzywa z działki czy ogrodu (gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i pestycydów) albo z gospodarstwa ekologicznego.
Najbardziej naturalne
masło
W jego składzie powinno się znajdować minimum 82 proc. tłuszczu mlecznego (niższa zawartość świadczy, że produkt jest tzw. miksem masła i olejów roślinnych). Choć "prawdziwe" masło po wyjęciu z lodówki jest twarde i trudne do rozsmarowania, to na pewno ma wysoką jakość.
łakocie
Dzieci po 9.-10. miesiącu życia, które dają sobie radę z gryzieniem, można już częstować herbatniczkami dla niemowląt. Z kolei smykom po 1. roku najlepiej służą domowe biszkopty, ciasteczka owsiane, ciasto drożdżowe (gotowe wypieki nie są polecane brzdącom). Roczne lub starsze maluchy mogą też po raz pierwszy spróbować gorzkiej czekolady. Należy ją podawać tylko na specjalne okazje, w małej ilości.
Najsmaczniejsze
owoce
Do jadłospisu niemowląt należy je wprowadzać zgodnie z kalendarzem żywienia. Na początek zalecane są m.in. jabłka oraz jagody, a w drugiej kolejności np. gruszki, brzoskwinie, a także winogrona (najlepiej krajowe, gdyż trwałość sprowadzanych jest przedłużana za pomocą chemicznych konserwantów). Brzdącom w 1. roku życia warto podawać owoce nie spryskiwane środkami ochrony roślin (np. z działki czy sklepu ze zdrową żywnością). Dokonując wyboru, sięgaj po okazy jędrne, dojrzałe i świeżo zebrane.
Najbezpieczniejsze
mięso
Musi być świeże i atestowane. Sięgaj więc po wyroby renomowanych firm, które mają certyfikat ISO, bo to gwarancja jakości. Dla malca przed 3. urodzinami kupuj tylko mięso chude. Niemowlę może go spróbować po 6. miesiącu. Na początek najlepszy dla dziecka będzie gotowany indyk, kurczak oraz królik. Po 7. miesiącu, można wprowadzić do menu bobasa także chudą wieprzowinę (np. schab, szynkę, polędwicę) oraz wołowinę. Pod koniec 1. roku życia w jadłospisie brzdąca mogą pojawić się również wędliny, najlepiej domowe (jak pierś indyka czy schab upieczony w ziołach). Spośród gotowych, wybieraj wyłącznie te najwyższej jakości. Unikaj wyrobów z mielonego mięsa.
ryby
Najbardziej polecane są tłuste ryby morskie jak łosoś, śledź, halibut, makrela, sardynka. Są one najlepszym źródłem ważnych dla układu nerwowego malca długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz jodu. Na początek serwuj dziecku rybę gotowaną, a po 2. roku także pieczoną. Malec poniżej 3 lat nie powinien jeść ryb smażonych, wędzonych ani z puszki.