Wybór sosów do pizzy
Tajemnica doskonałej pizzy tkwi przede wszystkim w cieście i dodatkach, ale sosy także są ważne. Najlepsze będą oczywiście te przygotowane własnoręcznie, jak żadne inne podkręcą smak włoskiego specjału. Ketchup to tylko droga na skróty!

Sos bazowy - pomidorowy
Składniki
- 3-4 pomidory
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
1. Pomidory nacinamy i sparzamy, obieramy, usuwamy twarde części. Warzywa blendujemy na jednolitą masę.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowym pokrywamy spód do pizzy przed wyłożeniem nań składników.
Sos czosnkowy
Składniki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
1. Ząbek/ząbki czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno.
2. Wrzucamy rozdrobniony czosnek do miseczki, dodajemy jogurt, trzy łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy, chłodzimy całość.
Sos musztardowy
Składniki
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1. W miseczce łączymy 4 łyżki musztardy z łyżką chłodnej, przegotowanej wody.
2. Do całości dodajemy 2 łyżki jogurtu i łyżeczkę płynnego miodu, doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy.
Sos majonezowy
Składniki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- pieprz czarny, mielony
1. 4 łyżki majonezu łączymy w miseczce z 1,5 łyżki śmietany.
2. Dodajemy 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, mieszamy.