Reklama

Reklama

Wybór sosów do pizzy

Tajemnica doskonałej pizzy tkwi przede wszystkim w cieście i dodatkach, ale sosy także są ważne. Najlepsze będą oczywiście te przygotowane własnoręcznie, jak żadne inne podkręcą smak włoskiego specjału. Ketchup to tylko droga na skróty!

Sos bazowy - pomidorowy

Składniki

  • 3-4 pomidory
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Reklama

1. Pomidory nacinamy i sparzamy, obieramy, usuwamy twarde części. Warzywa blendujemy na jednolitą masę.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowym pokrywamy spód do pizzy przed wyłożeniem nań składników.

Sos czosnkowy

Składniki

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny

1. Ząbek/ząbki czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno.

2. Wrzucamy rozdrobniony czosnek do miseczki, dodajemy jogurt, trzy łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy, chłodzimy całość.

Sos musztardowy

Składniki

  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

1. W miseczce łączymy 4 łyżki musztardy z łyżką chłodnej, przegotowanej wody. 

2. Do całości dodajemy 2 łyżki jogurtu i łyżeczkę płynnego miodu, doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy.

Sos majonezowy

Składniki

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • pieprz czarny, mielony

1. 4 łyżki majonezu łączymy w miseczce z 1,5 łyżki śmietany.

2. Dodajemy 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, mieszamy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje