Wybór sosów do pizzy
Tajemnica doskonałej pizzy tkwi przede wszystkim w cieście i dodatkach, ale sosy także są ważne. Najlepsze będą oczywiście te przygotowane własnoręcznie, jak żadne inne podkręcą smak włoskiego specjału. Ketchup to tylko droga na skróty!
Sos bazowy - pomidorowy
1. Pomidory nacinamy i sparzamy, obieramy, usuwamy twarde części. Warzywa blendujemy na jednolitą masę.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowym pokrywamy spód do pizzy przed wyłożeniem nań składników.
Sos czosnkowy
1. Ząbek/ząbki czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno.
2. Wrzucamy rozdrobniony czosnek do miseczki, dodajemy jogurt, trzy łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy, chłodzimy całość.
Sos musztardowy
1. W miseczce łączymy 4 łyżki musztardy z łyżką chłodnej, przegotowanej wody.
2. Do całości dodajemy 2 łyżki jogurtu i łyżeczkę płynnego miodu, doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy.
Sos majonezowy
1. 4 łyżki majonezu łączymy w miseczce z 1,5 łyżki śmietany.
2. Dodajemy 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, mieszamy.