Wyborny suflet
Z dodatkiem syropu cynamonowego smakuje rewelacyjnie!

Składniki
- 2 żółtka
- 3 białka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej
- 2 laski cynamonu
- woda
- 50 ml porto
- kandyzowane wiśnie do podania
2 osób
Sposób przygotowania
Dwie łyżki cukru rozpuść w małej ilości wody i zagotuj z dodatkiem przełamanej laski cynamonu. Gdy uzyskasz gęsty syrop, wlej porto. Kawę rozpuszczalną rozcieńcz niewielką ilością wody i zagotuj z dwiema łyżkami cukru, by uzyskać konsystencję syropu. Ostudź. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka połącz z dwiema łyżkami syropu kawowego. Dodaj kawę mieloną i delikatnie wymieszaj z pianą białkową. Kokilki posmaruj masłem. Wlej do nich masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Suflet podawaj z gorącym syropem cynamonowym i kandyzowaną wiśnią oprószony cukrem pudrem.