Wyjątkowa sałatka

Po świątecznym przejedzeniu przyda się coś delikatniejszego.

Z orzechami i żurawiną smakuje doskonale
Z orzechami i żurawiną smakuje doskonale 123RF/PICSEL

1. 125 g orzechów nerkowca zalewamy wodą i gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Żurawinę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Obrane cebule siekamy w kostkę.

2. Brokuły dzielimy na różyczki, dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Odcedzamy i studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę.

3. 50 g orzechów nerkowca siekamy i podprażamy na patelni bez oleju, studzimy.

4. Do miseczki wlewamy syrop klonowy, 3-4 łyżki wody, 2-3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego, wsypujemy curry i energicznie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

5. Do miski przekładamy pokrojone brokuły, dodajemy posiekaną cebulę, żurawinę, obgotowane orzechy, polewamy sosem, mieszamy. Posypujemy podprażonymi orzechami, pestkami słonecznika i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, żeby sałatka się schłodziła. 

Sałatka z burakamiInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas