Reklama

Reklama

Wyjątkowo smaczne mielone

Przygotowanie w ten sposób smakują wyjątkowo. Zawsze się udają!

Składniki dla: 8 sztuk

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki wieprzowej)
  • pół czerstwej bułki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • płaska łyżka majeranku,
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulkę drobno posiekaj, podsmaż do uzyskania złotego koloru. Połowę bułki zamocz dokładnie w wodzie lub mleku, odciśnij z płynu, rozdrobnij i dodaj do miski z mięsem mielonym, dokładnie wymieszaj. Wbij jedno jajko, dodaj przestudzoną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrabiaj całość rękoma, dokładnie mieszając, aby wszystko składniki ze sobą się połączyły. Dodaj przyprawy. Z mięsnej masy formuj kotlety, najpierw w formie kulek, potem nieco spłaszczaj. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni pokrytej tłuszczem z obu stron. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje