Wyjątkowo smaczne mielone
Przygotowanie w ten sposób smakują wyjątkowo. Zawsze się udają!

Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki wieprzowej)
- pół czerstwej bułki pszennej
- 1 średnie jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- płaska łyżka majeranku,
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
8 sztuk
Sposób przygotowania
Cebulkę drobno posiekaj, podsmaż do uzyskania złotego koloru. Połowę bułki zamocz dokładnie w wodzie lub mleku, odciśnij z płynu, rozdrobnij i dodaj do miski z mięsem mielonym, dokładnie wymieszaj. Wbij jedno jajko, dodaj przestudzoną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrabiaj całość rękoma, dokładnie mieszając, aby wszystko składniki ze sobą się połączyły. Dodaj przyprawy. Z mięsnej masy formuj kotlety, najpierw w formie kulek, potem nieco spłaszczaj. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni pokrytej tłuszczem z obu stron.