Reklama

Reklama

Wykwintna pomidorowa na niedzielę

Smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo będzie prawdziwą ozdobą stołu – prezentuje się przepięknie. Testowaliśmy różne warianty makaronowe i naszym zdaniem najlepiej pasuje do niej makaron ryżowy typu nitki.

Składniki

  • Podwójny filet z kurczaka
  • 1 kostka sera feta
  • 300 ml mleka
  • 4 pomidory
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • bazylia, majeranek
  • 2 l wody

1. Pierś z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy.

2. Obieramy pietruszki i seler, dodajemy do zupy.

3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do zupy.

4. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy.

5. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy. Obieramy, kroimy w ćwiartki (twarde części usuwamy) i umieszczamy w wysokim naczyniu, blendujemy. Powstałą masę wlewamy do zupy, mieszamy.

6. Osobno gotujemy makaron, odcedzamy. 

7. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z zupy i rozdrabniamy. Mięsne kawałki umieszczamy z powrotem w garnku. Zupę doprawiamy, gotową zdejmujemy z ognia.

8. Połowę opakowania sera feta umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy 300 ml mleka i blendujemy razem. Odstawiamy masę. Drugą połowę sera feta kroimy w kostkę.

9. Makaron nakładamy na talerze, nakładamy zupę. Dodajemy do każdej porcji mleczno-serową masę i kostki fety. Posypujemy bazylią i oregano.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje