Wykwintna pomidorowa na niedzielę
Smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo będzie prawdziwą ozdobą stołu – prezentuje się przepięknie. Testowaliśmy różne warianty makaronowe i naszym zdaniem najlepiej pasuje do niej makaron ryżowy typu nitki.
1. Pierś z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku, dodajemy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy.
2. Obieramy pietruszki i seler, dodajemy do zupy.
3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do zupy.
4. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy.
5. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, studzimy. Obieramy, kroimy w ćwiartki (twarde części usuwamy) i umieszczamy w wysokim naczyniu, blendujemy. Powstałą masę wlewamy do zupy, mieszamy.
6. Osobno gotujemy makaron, odcedzamy.
7. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z zupy i rozdrabniamy. Mięsne kawałki umieszczamy z powrotem w garnku. Zupę doprawiamy, gotową zdejmujemy z ognia.
8. Połowę opakowania sera feta umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy 300 ml mleka i blendujemy razem. Odstawiamy masę. Drugą połowę sera feta kroimy w kostkę.
9. Makaron nakładamy na talerze, nakładamy zupę. Dodajemy do każdej porcji mleczno-serową masę i kostki fety. Posypujemy bazylią i oregano.