Wypieki świąteczne. Alternatywne propozycje Ewy Wachowicz dla tradycyjnych ciast
Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków. Pojawiają się one już jako zwieńczenie kolacji wigilijnej. Wśród ciast królują: pierniki, serniki i makowce, ale zawsze przygotowuję też nietypowe słodkości. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, mogą zwrócić uwagę na przepisy, jakimi dzisiaj się podzielę.
Jakie ciasta na święta? Choinki piernikowe Ewy Wachowicz
LUKIER:
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać.
- Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia.
- Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić.
- Gdy ciasto stanie się jednolite, przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm (stolnicę podsypać mąką).
- Wyciąć gwiazdki - przynajmniej 3 różne wielkości. Zrobić też małe kuleczki, które posłużą jako czubki choinek.
- Ułożyć na blasze i wstawić na 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, i piec na złoty kolor.
- Przygotować lukier. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwalić cukrem (można dodać do smaku szczyptę kwasku cytrynowego).
- Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki - sklejając je lukrem od największej do najmniejszej.
- Tak przygotowane piernikowe drzewka mogą zdobić świąteczny stół, ładnie zapakowane będą świetnym, słodkim prezentem pod choinkę.
Jakie ciasto na święta? Migdałowe Ewy Wachowicz
Wydaje mi się, że bardzo oryginalnym pomysłem będzie przygotowanie ciasta migdałowego. Jego wykonanie wymaga nieco pracy, ale gra jest warta świeczki. Niezbędnym składnikiem będzie tu mąka migdałowa. Można kupić ją w sklepie albo zrobić samodzielnie, miksując blanszowane migdały.
KREM:
LUKIER MORELOWY:
ZDOBIENIE: prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały).
- Wsypać cukier puder.
- Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito.
- Uperfumować miąższem z laski wanilii.
- Dorzucić zimne masło.
- Wysiekać, po czym szybko zagnieść.
- Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
- Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).
- Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180st. C, 12-15 minut). Wystudzić.
- Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną.
- Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować.
- Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować. Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu.Udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Jakie ciasto na święta? "Zwykły" piernik Ewy Wachowicz w niezwykłej formie
Jeśli zaopatrzycie się w ciekawe formy do wypieków (o świątecznych kształtach), to zwykły piernik może prezentować się bardzo ciekawie. Dodatkowo warto “pobawić się" zdobieniem.
DEKORACJA:
Opis przygotowania:
- Do rondla z wodą wsypać cukier, kakao i przyprawę do piernika, dodać masło i miód (dla wielbicieli ostrego smaku najlepszy będzie gryczany, ale można dać inny).
- Wszystko gotować, aż się rozpuści. Ostudzić.
- Dodać żółtka.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ostudzonej masy (na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można dać mąkę pszenną lub pół na pół).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą - robotem, na najniższych obrotach.
- Na samym końcu wrzucić orzechy - mogą być pokrojone orzechy włoskie, laskowe można dodać w całości.
- Wcześniej należy uprażyć je w piekarniku (10 minut, 200 st. C), następnie pozbawić skórki - wystarczy rozłożyć orzechy na ściereczce, przykryć i energicznie pocierać.
- Masę przelać do foremek i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
- Po upieczeniu udekorować wedle uznania (lukrem, lukrem zabarwionym sokiem malinowym, roztopioną czekoladą, ozdobami do ciast).
Jakie wypieki na święta? Ciasteczka Ewy Wachowicz "na jeden gryz"
Uwielbiam świąteczne ciasta, ale także ciasteczka na tak zwany “jeden gryz". Poniżej przepis właśnie na coś takiego - w ciekawej formie - grzebyczków. Ich przygotowanie jest naprawdę proste!
Opis przygotowania:
- Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. W miarę możliwości uformować prostokąt.
- Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm.
- Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta.
- Poporcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
- Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem.
- Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc -tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jak sami widzicie opcji na świąteczne łakocie jest bez liku. Jeśli w tym roku macie ochotę na coś innego niż sernik albo makowiec, to wypróbujcie przynajmniej jeden z powyższych przepisów.