Wypieki z amerykańskiej cukierni

Cztery doskonałe amerykańskie ciasta.

Muffinki makowo-cytrynowe (Poppy Seed Muffin )

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 2-3 cytryny,

- 5 łyżek mleka,

- 175 g masła,

- 50 g mielonego maku,

- 2 łyżki+ 125 g cukru,

- 3 jajka,

- 150 g mąki,

- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,

- 300 g kremowego twarożku,

- 150 g cukru pudru,

- 24 papierowe foremki

Przygotowanie:

Cytryny umyć, z 2 zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Masło roztopić z dodatkiem 5 łyżek mleka i 2 łyżek cukru. Dodać mak, 6 łyżek soku z cytryny i skórkę z jednej cytryny. Gotować 4 minuty i odstawić do ostudzenia. 125 g masła i 125 g cukru oraz cukier waniliowy utrzeć na kremową masę, kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodać mieszankę makową, wymieszać. W formie do muffin umieszczać po 2 foremki papierowe, nałożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i 6 łyżkami soku z cytryny, nałożyć na muffiny. Posypać skórką cytrynową.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta amerykańskie | kuchnia amerykańska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje