Wypieki z amerykańskiej cukierni
Cztery doskonałe amerykańskie ciasta.
- 2-3 cytryny,
- 5 łyżek mleka,
- 175 g masła,
- 50 g mielonego maku,
- 2 łyżki+ 125 g cukru,
- 3 jajka,
- 150 g mąki,
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
- 300 g kremowego twarożku,
- 150 g cukru pudru,
- 24 papierowe foremki
Przygotowanie:
Cytryny umyć, z 2 zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Masło roztopić z dodatkiem 5 łyżek mleka i 2 łyżek cukru. Dodać mak, 6 łyżek soku z cytryny i skórkę z jednej cytryny. Gotować 4 minuty i odstawić do ostudzenia. 125 g masła i 125 g cukru oraz cukier waniliowy utrzeć na kremową masę, kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać mieszankę makową, wymieszać. W formie do muffin umieszczać po 2 foremki papierowe, nałożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i 6 łyżkami soku z cytryny, nałożyć na muffiny. Posypać skórką cytrynową.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal
- 125 g masła,
- 175 g maki,
- 60 g cukru pudru,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 400 g twarożku śmietankowego,
- 300 g twarożku,
- 30 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- kakao do oprószenia,
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Z masła w kawałkach, mąki i cukru pudru zagnieść kruche ciastom. Rozwałkować na krążek o średnicy 28 cm i umieścić w natłuszczonej formie. Docisnąć palcami i odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec 15 minut.
Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli, nieco przestudzić. Twarożek śmietankowy, twarożek, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i jajko wyrobić na gładka masę za pomocą robota kuchennego. Wmieszać czekoladę. Masę nałożyć do formy (na kruche ciasto) i piec w tej samej temperaturze jeszcze godzinę. Ostudzić i posypać kakao.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal
- 300 g masła,
- 600 g+2-3 łyżki mąki,
- 300 g cukru,
- skórka starta z 2 cytryn,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 450 g powidła śliwkowego,
- tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić. Wymieszać 600 g mąki, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajka i masło, wyrobić na kruszonkę. 1/3 kruszonki wstawić na 30 minut to lodówki. Pozostałą rozsypać na natłuszczonej blasze. Palcami podociskać tak, aby powstał gładki spód ciasta. Na cieście rozsmarować powidło. Schłodzoną kruszonkę wymieszać z 2-3 łyżkami mąki i wysypać na powidło. Piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 35 minut. Odstawić do studzenia. Dobrze smakuje z bitą śmietaną z cynamonem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal
- 150 g niesolonych orzechów pecan,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 50 ml oleju,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pół opakowania proszku do pieczenia,
- 250 g mąki,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- 150 ml maślanki,
- cukier puder,
- tłuszcz i cukier do formy
Przygotowanie:
Posiekać 100 g orzechów pecan. Banany obrać, pokroić w cienkie plastry. Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodać olej. Banany zmieszać z cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, solą i cynamonem. Wmieszać do masy jajecznej, dodać banany, maślankę i orzechy. Nałożyć do natłuszczonej i wysypanej cukrem formy. Posypać 50 g orzechów. Piec w nagrzanym do 175 st. C przez 1 godz. Po wybiciu z formy odstawić na 15 minut i oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal