Wypieki z jagodami i borówkami
Smaczne i pachnące!

Drożdżowe ślimaki
Składniki
- 2 szkl. mąki tortowej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- 3 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- nadzienie
- 40 dag borówek
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta suszonego tymianku
- ew. 1-2 gwiazdki anyżu
- 5 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn. 2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 60 minut. 3. Nadzienie: borówki umyj, wsyp do garnka, dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt. 4. Ciasto posmaruj masą, zwiń, pokrój na kawałki. Ułóż je luźno w tortownicy wyłożonej pergaminem, przecięciem do góry. Odstaw na 20 minut. Piecz 35-40 minut w 180 st.

Jogurtowe tartaletki
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko q20 dag masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
- szczypta soli
- nadzienie
- 1 i 1/2 szkl. borówek lub jagód
- 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jaj
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką krupczatką, cukrami i solą. Uformuj kopczyk, w środek włóż pokrojone na kawałki masło. Dodaj żółtko roztrzepane z serkiem. Siekaj nożem, aby powstaną drobniutkie grudki. Zagnieć je, wyrób ciasto i wyklej nim mocno schłodzone foremki. 2. Ciasto ponakłuwaj widelcem, foremki wstaw do lodówki na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Wstaw tartaletki, piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika. 3. Nadzienie: jogurt zmiksuj z jajkami, mąką, cukrem pudrem i esencją. Gdy opadnie pianka powstała podczas miksowania, przelej masę na ostudzone spody tartaletek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut (sprawdź, czy masa na środku zapiekła się i jest sztywna). Chłodź 2-3 godziny, wyjmij z foremek. Owoce umyj, osusz. Udekoruj tartaletki.

Babeczki migdałowe
Składniki
- 1 szkl. borówek lub jagód
- 10 dag masła lub 1/4 szkl. oleju z pestek winogron
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. mleka migdałowego
- 1 łyżka jasnego octu winnego
- 1 łyżeczka soku jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mały cukier migdałowy
- ew. szczypta mielonego kardamonu
- szczypta soli
- garstka owoców i mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Owoce przebierz, opłucz, osusz. Masło stop na wolnym ogniu, podgrzewaj ok. 5 minut. Zestaw z ognia. 2. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z cukrem, cukrem migdałowym, sodą, kardamonem i solą. Zrób wgłębienie w mące. Ostudzone masło (albo olej) energicznie wymieszaj z mlekiem migdałowym, octem i sokiem jabłkowym. Wlej we wgłębienie w mące. Mieszaj, aż suche i mokre składniki się połączą. 3. Osuszone owoce oprósz mąką ziemniaczaną (wtedy nie opadną na dno podczas pieczenia). Wsyp do ciasta, przemieszaj. Do pergaminowych lub silikonowych foremek na muffinki wlej po porcji ciasta, do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20 minut. Wyjmij. Gdy ostygną, ozdób owocami i miętą.

Wieniec z czekoladą
Składniki
- 1 szkl. przebranych jagód lub borówek
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 3 jajka
- 25 dag masła
- 4 łyżki mleka
- 10 dag białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
- margaryna i bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania
1. Czekoladę włóż na 10 minut do zamrażarki. Miękkie masło utrzyj na puszysty krem z cukrem. Ucieraj, dodając po 1 łyżce mąki pszennej na zmianę z pojedynczo wbijanymi jajkami i porcjami mleka. Po każdym jajku dobrze ucieraj masę. Resztę mąki wymieszaj z cukrem i proszkiem. Połącz z masą. 2. Owoce umyj i osusz. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Czekoladę zetrzyj na tarce, wsyp do ciasta, dołóż owoce. Delikatnie przemieszaj. Foremkę z kominem wysmaruj margaryną i oprósz cienką warstwą bułki tartej (nadmiar odsyp z foremki). Nałóż ciasto i wyrównaj wierzch. 3. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C. Ostudź w foremce, by nie pękło podczas wyjmowania. Oprósz cukrem pudrem.