Wypieki z jagodami i borówkami

Smaczne i pachnące!

Drożdżowe ciasto z borówkami
Drożdżowe ciasto z borówkami123RF/PICSEL

Drożdżowe ślimaki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn. 

2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 60 minut. 

3. Nadzienie: borówki umyj, wsyp do garnka, dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt. 

4. Ciasto posmaruj masą, zwiń, pokrój na kawałki. Ułóż je luźno w tortownicy wyłożonej pergaminem, przecięciem do góry. Odstaw na 20 minut. Piecz 35-40 minut w 180 st. 

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
Tartaletki
Tartaletki123RF/PICSEL

Jogurtowe tartaletki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką krupczatką, cukrami i solą. Uformuj kopczyk, w środek włóż pokrojone na kawałki masło. Dodaj żółtko roztrzepane z serkiem. Siekaj nożem, aby powstaną drobniutkie grudki. Zagnieć je, wyrób ciasto i wyklej nim mocno schłodzone foremki. 

2. Ciasto ponakłuwaj widelcem, foremki wstaw do lodówki na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Wstaw tartaletki, piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika. 

3. Nadzienie: jogurt zmiksuj z jajkami, mąką, cukrem pudrem i esencją. Gdy opadnie pianka powstała podczas miksowania, przelej masę na ostudzone spody tartaletek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut (sprawdź, czy masa na środku zapiekła się i jest sztywna). Chłodź 2-3 godziny, wyjmij z foremek. Owoce umyj, osusz. Udekoruj tartaletki. 

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
Babeczki z borówkami
Babeczki z borówkami123RF/PICSEL

Babeczki migdałowe

Sposób przygotowania

1. Owoce przebierz, opłucz, osusz. Masło stop na wolnym ogniu, podgrzewaj ok. 5 minut. Zestaw z ognia. 

2. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z cukrem, cukrem migdałowym, sodą, kardamonem i solą. Zrób wgłębienie w mące. Ostudzone masło (albo olej) energicznie wymieszaj z mlekiem migdałowym, octem i sokiem jabłkowym. Wlej we wgłębienie w mące. Mieszaj, aż suche i mokre składniki się połączą. 

3. Osuszone owoce oprósz mąką ziemniaczaną (wtedy nie opadną na dno podczas pieczenia). Wsyp do ciasta, przemieszaj. Do pergaminowych lub silikonowych foremek na muffinki wlej po porcji ciasta, do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20 minut. Wyjmij. Gdy ostygną, ozdób owocami i miętą.

Sznycle w migdałowej panierceInteria Kulinaria
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami123RF/PICSEL

Wieniec z czekoladą

Sposób przygotowania

1. Czekoladę włóż na 10 minut do zamrażarki. Miękkie masło utrzyj na puszysty krem z cukrem. Ucieraj, dodając po 1 łyżce mąki pszennej na zmianę z pojedynczo wbijanymi jajkami i porcjami mleka. Po każdym jajku dobrze ucieraj masę. Resztę mąki wymieszaj z cukrem i proszkiem. Połącz z masą. 

2. Owoce umyj i osusz. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Czekoladę zetrzyj na tarce, wsyp do ciasta, dołóż owoce. Delikatnie przemieszaj. Foremkę z kominem wysmaruj margaryną i oprósz cienką warstwą bułki tartej (nadmiar odsyp z foremki). Nałóż ciasto i wyrównaj wierzch. 

3. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C. Ostudź w foremce, by nie pękło podczas wyjmowania. Oprósz cukrem pudrem.

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas