Wypieki z jagodami i borówkami

Smaczne i pachnące!

Drożdżowe ślimaki

Składniki dla: 8-9 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 40 dag borówek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta suszonego tymianku
  • ew. 1-2 gwiazdki anyżu
  • 5 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn. 

2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 60 minut. 

3. Nadzienie: borówki umyj, wsyp do garnka, dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt. 

4. Ciasto posmaruj masą, zwiń, pokrój na kawałki. Ułóż je luźno w tortownicy wyłożonej pergaminem, przecięciem do góry. Odstaw na 20 minut. Piecz 35-40 minut w 180 st. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje