Wyrzucanie ich to marnotrawstwo! Poznaj wszechstronne właściwości obierek z jabłek

Co zrobić z obierkami z jabłek?
Co zrobić z obierkami z jabłek?123RF/PICSEL

Suszone obierki z jabłek: Nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce!

  • Obierki umieść na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 60°C. Suszenie powinno potrwać około 40 minut.
  • Jeśli rozpocząłeś już sezon grzewczy, skórki możesz ułożyć na czystej ściereczce na rozgrzanym kaloryferze. Suszenie w ten sposób potrwa dłużej, ale wykorzystasz energię, którą i tak ogrzewasz dom. Suszone obierki będą gotowe na dzień następny.
Jak zrobić syrop z jabłek?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jak wykorzystać obierki z jabłek? Zrób domowe chipsy!

Ocet jabłkowy z obierek: Przepis i właściwości

  • Skórki z jabłek przełóż do wyparzonego i suchego słoja - powinny wypełnić mniej więcej 2/3 jego objętości.
  • Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem (może być trzcinowy). Ilość dobierz w zależności od wielkości naczynia, którego używasz do przygotowania octu jabłkowego. Przyjmij zasadę, że na litr wody potrzebujesz trzy lub cztery łyżki cukru.
  • Roztworem zalej obierki z jabłek.
  • Naczynia przykryj gazą albo ręcznikiem papierowym i owiń sznurkiem lub gumką recepturką.
  • Raz dziennie mieszaj zawartość przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Fermentacja zajmie od czterech do sześciu tygodni. Po tym czasie ocet powinien być klarowny i kwaśny. Przecedź go przez gazę i przelej do czystych butelek. Przechowuj w zacienionym miejscu.
Ocet jabłkowy ze skórek będzie mieć bardziej intensywny smak
Ocet jabłkowy ze skórek będzie mieć bardziej intensywny smak123RF/PICSEL

Obierki z jabłek jako nawóz

zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?