Wyśmienita grochówka
Sycąca i smaczna zupa na chłodne dni.
Sposób przygotowania
Groch wypłukać, zalać zimną wodą, pozostawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia odlać wodę i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch.
Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika, gotować bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu, dopóki groch będzie delikatnie miękki.
W międzyczasie wypłukane mięso zalać 1,5 litrem zimnej wody, zagotować.
Zmniejszyć moc palnika, usunąć szumowiny, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, cebulę przekrojoną na pół i umyte liście pora.
Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa.
Po tym czasie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy.
Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do garnka z ugotowanym grochem.
Dodać na koniec majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.