Wyśmienita grochówka

Sycąca i smaczna zupa na chłodne dni.

Grochówka
Grochówka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Groch wypłukać, zalać zimną wodą, pozostawić na noc do namoczenia.

Następnego dnia odlać wodę i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch.

Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika, gotować bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu, dopóki groch będzie delikatnie miękki.

W międzyczasie wypłukane mięso zalać 1,5 litrem zimnej wody, zagotować.

Zmniejszyć moc palnika, usunąć szumowiny, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, cebulę przekrojoną na pół i umyte liście pora.

Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa.

Po tym czasie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy.

Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do garnka z ugotowanym grochem.

Dodać na koniec majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas