Reklama

Reklama

Wyśmienita grochówka

Sycąca i smaczna zupa na chłodne dni.

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego np. żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 duża cebula
  • liście z pora
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 g grochu łuskanego
  • 100 g kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Groch wypłukać, zalać zimną wodą, pozostawić na noc do namoczenia.

Reklama

Następnego dnia odlać wodę i zalać groch świeżą wodą tak, aby woda sięgała trochę ponad groch.

Zagotować. Od zagotowania zmniejszyć moc palnika, gotować bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu, dopóki groch będzie delikatnie miękki. 

W międzyczasie wypłukane mięso zalać 1,5 litrem zimnej wody, zagotować. 

Zmniejszyć moc palnika, usunąć szumowiny, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, cebulę przekrojoną na pół i umyte liście pora. 

Gotować pod przykryciem ok. 1 godziny, do miękkości mięsa. 

Po tym czasie wyciągnąć żeberka, cebulę, por i przyprawy. 

Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i łyżeczkę soli. Gotować do miękkości.

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do garnka z ugotowanym grochem.

Dodać na koniec majeranek, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje