Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Takim daniem zachwycisz nie tylko wegetarian
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie mieszanki ziaren np. Chrupiącej sałatki Bakalland
- Świeże zioła do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem.
Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy. Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.