Wytrawne babeczki z bryndzą i szczypiorkiem
Na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego

Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 100 g bryndzy
- kilka liści jarmużu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 150 g wędzonego boczku
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę i wysmaż go na patelni. Osącz na papierowym ręczniku. Liście jarmużu umyj, osusz i porwij na kawałki, pozbywając się grubych łodyg. Mąkę, sodę, sól i pieprz przesiej do miski.W osobnym naczyniu połącz mleko, olej i jajka. Dodaj do suchych składników, wymieszaj, wrzuć boczek i jarmuż. Nakładaj po łyżce ciasta do foremek na babeczki, dodaj po łyżeczce bryndzy, posyp natką i przykrywaj kolejną porcją ciasta (do 3/4 wysokości foremek). Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.