Wytrawne crumble - buraki pod chlebową kruszonką

Zwykle pod złocistą kruszonką skrywamy pyszne, sezonowe owoce. Jednak inspirując się prostym deserem crumble, możemy przygotować jego wytrawną wersję na bazie buraków.

Buraki to warzywo po które chętnie sięgniemy, gdy jesień zacznie przypominać o sobie coraz mocniej
Buraki to warzywo po które chętnie sięgniemy, gdy jesień zacznie przypominać o sobie coraz mocniej123RF/PICSEL

To jedno z tych dań, po które chętnie sięgniemy, gdy jesień zacznie przypominać o sobie coraz mocniej. Słodycz buraków i ostre ziarenka pieprzu, zdają się być idealnym połączeniem i doskonałym pomysłem na tzw. comfort food, po które w pochmurne dni sięgamy chętniej.

2 duże ząbki czosnku, 400 ml śmietany kremówki, 800 g buraków obranych i pokrojonych w plastry, 175 g chleba na zakwasie, 20 g masła pokrojonego w kostkę, łyżka oleju słonecznikowego, łyżka różowego, zmielonego pieprzu, łyżka octu winnego, sól i pieprz do smaku - to składniki potrzebne do przygotowania wytrawnego crumble.

Lekko zmiażdżone ząbki czosnku wkładamy na patelnię, i gotujemy ze śmietaną, powoli doprowadzając do wrzenia. Krem przecedzamy przez sitko, i doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w kostkę buraki i zalewamy je sosem śmietanowym. Przykrywamy szczelnie folią i pieczemy przez godzinę, aż buraki będą miękkie. W tym czasie w mikserze rozdrabniamy chleb, na dość drobne kawałki, następnie dodajemy masło i olej.

Zdejmujemy folię z naczynia, buraki posypujemy zmielonym pieprzem i polewamy octem winnym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy chlebową kruszonką i pieczemy jeszcze przez 25 minut, aż wierzch się zrumieni.

Zawarty w burakach barwnik - betanina - działa krwiotwórczo, zbawiennie wpływa również na kondycję włosów i paznokci oraz oczyszcza krew.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas