Reklama

Reklama

Wytrawne crumble - buraki pod chlebową kruszonką

Zwykle pod złocistą kruszonką skrywamy pyszne, sezonowe owoce. Jednak inspirując się prostym deserem crumble, możemy przygotować jego wytrawną wersję na bazie buraków.

To jedno z tych dań, po które chętnie sięgniemy, gdy jesień zacznie przypominać o sobie coraz mocniej. Słodycz buraków i ostre ziarenka pieprzu, zdają się być idealnym połączeniem i doskonałym pomysłem na tzw. comfort food, po które w pochmurne dni sięgamy chętniej.

Reklama

2 duże ząbki czosnku, 400 ml śmietany kremówki, 800 g buraków obranych i pokrojonych w plastry, 175 g chleba na zakwasie, 20 g masła pokrojonego w kostkę, łyżka oleju słonecznikowego, łyżka różowego, zmielonego pieprzu, łyżka octu winnego, sól i pieprz do smaku - to składniki potrzebne do przygotowania wytrawnego crumble.

Lekko zmiażdżone ząbki czosnku wkładamy na patelnię, i gotujemy ze śmietaną, powoli doprowadzając do wrzenia. Krem przecedzamy przez sitko, i doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w kostkę buraki i zalewamy je sosem śmietanowym. Przykrywamy szczelnie folią i pieczemy przez godzinę, aż buraki będą miękkie. W tym czasie w mikserze rozdrabniamy chleb, na dość drobne kawałki, następnie dodajemy masło i olej.

Zdejmujemy folię z naczynia, buraki posypujemy zmielonym pieprzem i polewamy octem winnym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy chlebową kruszonką i pieczemy jeszcze przez 25 minut, aż wierzch się zrumieni.

Zawarty w burakach barwnik - betanina - działa krwiotwórczo, zbawiennie wpływa również na kondycję włosów i paznokci oraz oczyszcza krew. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje