Wytrawne gofry z ziołowym serkiem

Oryginalny pomysł na obiad

Składniki:

  • 40 dag tartych surowych  ziemniaków
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 15 dag śmietany
  • 15 dag twarogu i mleko/ jogurt
  • sól, papryka, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej
  • zioła
  • rzodkiewki

Reklama

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie odciśnij (np. przez czystą ściereczkę). Roztrzepane jajka wymieszaj ze śmietaną, przyprawami oraz z ziemniakami.

2. Rozgrzaną gofrownicę lekko natłuść olejem (np. pędzelkiem). Nakładaj po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piecz na złoto (przez ok. 5-7 minut).

3. Gdy gofry się pieką, twarożek rozmieszaj widelcem z taką ilością mleka lub jogurtu, by miał kremową konsystencję. Połącz następnie z wybranymi posiekanymi ziołami (np. tymiankiem, szczypiorkiem, natką, lubczykiem, rzeżuchą). Dopraw solą i pieprzem. Serek rozłóż na ziemniaczanych gofrach, udekoruj plasterkami rzodkiewki i od razu podaj.


Dowiedz się więcej na temat: gofry

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje