Wytrawne gofry z ziołowym serkiem
Oryginalny pomysł na obiad
Składniki:
- 40 dag tartych surowych ziemniaków
- 2 jajka
- żółtko
- 15 dag śmietany
- 15 dag twarogu i mleko/ jogurt
- sól, papryka, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
- zioła
- rzodkiewki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie odciśnij (np. przez czystą ściereczkę). Roztrzepane jajka wymieszaj ze śmietaną, przyprawami oraz z ziemniakami.
2. Rozgrzaną gofrownicę lekko natłuść olejem (np. pędzelkiem). Nakładaj po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej i piecz na złoto (przez ok. 5-7 minut).
3. Gdy gofry się pieką, twarożek rozmieszaj widelcem z taką ilością mleka lub jogurtu, by miał kremową konsystencję. Połącz następnie z wybranymi posiekanymi ziołami (np. tymiankiem, szczypiorkiem, natką, lubczykiem, rzeżuchą). Dopraw solą i pieprzem. Serek rozłóż na ziemniaczanych gofrach, udekoruj plasterkami rzodkiewki i od razu podaj.