Wytrawne kokosanki

Na sam widok ślinka cieknie!

Placki twarogowe
Placki twarogowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ser i jajka zmiksuj na gładką masę. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę suchych składników powoli wsypuj do twarogu, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Ciasto ma być gęste i lepkie. Odstaw na 15-20 minut, by mąka straciła smak surowizny i ponownie zmiksuj. Jeśli jest za gęste, dolej odrobinę gazowanej wody. 

2. Rozgrzej olej na patelni. Maczając ręce w zimnej wodzie, nabieraj po porcji ciasta i kładź na patelni, zachowując odstępy. Delikatnie rozpłaszcz zwilżoną łyżką. Smaż na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.

3. Przed podaniem osącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Udekoruj listkami melisy  lub mięty, oprósz solą.

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas