Wytrawne kokosanki
Na sam widok ślinka cieknie!

Składniki
- 25 dag chudego twarogu
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej lub 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- listki melisy lub mięty do dekoracji
- sól himalajska do oprószenia
3-4 porcji
Sposób przygotowania
1. Ser i jajka zmiksuj na gładką masę. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę suchych składników powoli wsypuj do twarogu, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Ciasto ma być gęste i lepkie. Odstaw na 15-20 minut, by mąka straciła smak surowizny i ponownie zmiksuj. Jeśli jest za gęste, dolej odrobinę gazowanej wody. 2. Rozgrzej olej na patelni. Maczając ręce w zimnej wodzie, nabieraj po porcji ciasta i kładź na patelni, zachowując odstępy. Delikatnie rozpłaszcz zwilżoną łyżką. Smaż na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.3. Przed podaniem osącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Udekoruj listkami melisy lub mięty, oprósz solą.