Wytrawne lody bazyliowe
Bazylię umyj i osusz. Listki wraz z łodyżkami zmiksuj w blenderze.
Składniki:
- 2 duże pęczki świeżej bazylii
- 250 g drobnego cukru
- 250 g mascarpone
- 750 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
Sposób przygotowania:
Bazylię umyj i osusz. Listki wraz z łodyżkami zmiksuj w blenderze. Dodaj cukier, potem jogurt, mascarpone oraz imbir i zmiksuj na gładką masę. Wlej ją do maszynki do lodów lub do plastikowego pojemnika, przykryj folią i włóż do zamrażalnika. Co pół godziny masę wyjmuj i miksuj (powtarzaj tę czynność przez 3 godziny). Następnie zostaw w zamrażalniku na noc. Przed podaniem wstaw na kwadrans do lodówki.
Czas przygotowania: 15 minut+ czas mrożenia