Reklama

Reklama

Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?


Składniki

  • jaja – 6 sztuk
  • majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • likier jajeczny – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 50 g
  • sól
  • pieprz biały
  • Kruche mini babeczki do nadzień słonych (np. Dan Cake) – 12 sztuk

Reklama

Sposób przygotowania



Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Powstałą masą jajeczną wypełnić Mini babeczki do nadzień słonych Dan Cake. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje