Reklama

Reklama

Wytrawne muffinki otulone boczkiem

Pyszna przekąska!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 8 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
  • duża garść rukoli
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • biały pieprz mielony
  • masło do foremek

Sposób przygotowania

1. 8 papilotek do muffinek wysmaruj masłem i każdą wyłóż wokół plasterkiem boczku. Wstaw do metalowej foremki na muffinki. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Rukolę oraz kolendrę umyj i dokładnie osusz. Posiekaj. 

2. Jajka wbij do miseczki i zmiksuj na puszystą masę, wlewając śmietanę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Masę wymieszaj z posiekaną zieleniną, startym serem (najlepszy będzie gouda lub edamski), mąką kukurydzianą oraz ziołami prowansalskimi. Dopraw obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Jeśli wolisz uzyskać bardziej sycące muffinki, do masy jajecznej dodaj 3-4 drobniutko pokrojone plasterki szynki lub pocięte w plasterki kabanosy (ok. 5 dag). Ich smak możesz też urozmaicić, wkrawając 3 suszone pomidory. 

3. Przygotowaną masę rozłóż do foremek - do 2/3 ich wysokości. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem będzie mieszanka sałat skropiona lekkim winegretem. Muffinki ustawione na talerzykach możesz też polać gęstym dipem jogurtowo-czosnkowo-ziołowym.   

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje