Wytrawne muffiny na trzy sposoby
Muffinki są doskonałą alternatywą dla kanapek. Jeśli nie chcemy codzienne do pracy zabierać bułki z dodatkami, a na ulubioną jajecznicę nie mamy rano czasu, to możemy dzień wcześniej przygotować wytrawne babeczki, które doskonale zaspokoją nasz apetyt.

Muffinki wegetariańskie
Składniki
- 2 jajka
- Kiełki fasoli mung np. marki Sandra
- Szczypiorek
- Pomidor
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka roztrzepujemy i dodajemy łyżkę kiełków fasoli, posiekany szczypiorek (zostawiamy trochę do posypania) oraz pokrojoną twardą część pomidora (bez wodnej części z nasionami). Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy silikonowe kokilki i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. Po wyjęciu posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Pikantne muffinki
Składniki
- 4 jajka
- 4 plasterki boczku
- Cebulka
- Łyżeczka harissy np. marki Sandra
- Papryka czerwona
- Tarty ser żółty
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Boczkiem wykładamy silikonowe foremki. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z tartym serem i wysypujemy na dno foremek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na całość wbijamy jajka. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku (do momentu, aż jajko się zetnie).

Muffinki z kukurydzą
Składniki
- Szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- Jajko
- ½ szklanki mleka
- Cebula
- ½ szklanki kukurydzy z puszki np. marki Sandra
- Łyżka twardego tartego sera (np. parmezan)
- Wędzona papryka słodka
- Szczypiorek
Masło rozpuszczamy, dodajemy jajko i mleko. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kukurydzę, parmezan, posiekany szczypiorek. Łączymy z mokrymi składnikami, dodajemy mąkę i paprykę wędzoną. Dokładnie rozrabiamy ciasto. Masą napełniamy kokilki. Pieczemy przez 20-25 minut.