Reklama

Reklama

Wytrawne muffiny na trzy sposoby

Muffinki są doskonałą alternatywą dla kanapek. Jeśli nie chcemy codzienne do pracy zabierać bułki z dodatkami, a na ulubioną jajecznicę nie mamy rano czasu, to możemy dzień wcześniej przygotować wytrawne babeczki, które doskonale zaspokoją nasz apetyt.

Muffinki wegetariańskie

Składniki

  • 2 jajka
  • Kiełki fasoli mung np. marki Sandra
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepujemy i dodajemy łyżkę kiełków fasoli, posiekany szczypiorek (zostawiamy trochę do posypania) oraz pokrojoną twardą część pomidora (bez wodnej części z nasionami). Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy silikonowe kokilki i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. Po wyjęciu posypujemy pozostałym szczypiorkiem.


Pikantne muffinki

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku
  • Cebulka
  • Łyżeczka harissy np. marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • Tarty ser żółty
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Boczkiem wykładamy silikonowe foremki. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z tartym serem i wysypujemy na dno foremek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na całość wbijamy jajka. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku (do momentu, aż jajko się zetnie).

Reklama


Muffinki z kukurydzą

Składniki

  • Szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • Jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Cebula
  • ½ szklanki kukurydzy z puszki np. marki Sandra
  • Łyżka twardego tartego sera (np. parmezan)
  • Wędzona papryka słodka
  • Szczypiorek

Masło rozpuszczamy, dodajemy jajko i mleko. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kukurydzę, parmezan, posiekany szczypiorek. Łączymy z mokrymi składnikami, dodajemy mąkę i paprykę wędzoną. Dokładnie rozrabiamy ciasto. Masą napełniamy kokilki. Pieczemy przez 20-25 minut. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy