Wytrawne precle
Zaskocz domowników kanapkami z precli!
Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj w 1/3 szklanki letniej wody, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i odstaw na kilka minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, resztę wody wymieszanej z solą i miękkie masło. Wyrabiaj tak długo aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Uformuj je w kulkę i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrabiaj. Podziel na 5 równych części. Z każdej uformuj cienki wałek o długości ok. 50 cm. Końce wałka przybliż do siebie, formując półkole w dolnej części. "Zawiąż" jak na zdjęciu i odstaw precle na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj 10 procentowy roztwór z sody oczyszczonej. Doprowadź go do wrzenia. Precle zanurzaj na 30 sekund w roztworze. Wyjmij łyżką, delikatnie osusz na ściereczce i włóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kryształkami soli, sezamem lub makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 20 minut.