Wytrawne tarty z warzywami
W sam raz na obiad lub kolację. W wersji na słono są równie smaczne!
Szpinakowa z serkiem
Sposób przygotowania
Szpinak przełóż na sitko, pozostaw tak, aż rozmarznie i dobrze ocieknie. Pomidory osącz z zalewy. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Osączone pomidory drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Twaróg utrzyj z pozostałymi jajkami. Formę do tarty (średnica ok. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 36 cm). Wylep nim przygotowaną formę.
Spód posyp bułką tartą. Szpinak, cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory wymieszaj z przygotowaną masą serową. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką. Rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta.
Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.
Brokułowo-pomidorowa
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 25 minut, aż rozmarznie. Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do garnka z lekko posoloną wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. W tym czasie pomidory umyj, potnij na kawałki.
Ricottę wymieszaj ze śmietaną oraz jajkami. Domieszaj płatki migdałowe i kaszkę. Masę serową przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Brokuły odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj. Żaroodporną formę (16 na 30 cm) posmaruj tłuszczem (ew. wyłóż pergaminem).
Spód i brzegi formy wylep ciastem. Na cieście ułóż różyczki brokułów oraz pomidory. Warzywa zalej masą serową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego od 220°C. Piecz przez 35 minut. Ew. przed podaniem udekoruj listkami rukoli.
Ziemniaczana na karmelu
Sposób przygotowania
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. W tym czasie ziemniaki na nadzienie obierz, gotuj je przez 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry.
Cebulę obierz, posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia. W formie warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie.
Zwisające brzegi ciasta wciśnij, tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.
Kukurydziana z szalotkami
Sposób przygotowania
Mąkę kukurydzianą przesyp na stolnicę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, sól oraz 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie szalotki obierz, a pomidory umyj.
Cebulki przekrój wzdłuż na pół, pomidory potnij w plasterki, oliwki pokrój na duże kawałki. Mozzarellę oraz parmezan grubo zetrzyj. Formę do tarty (śr. ok. 30 cm) wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi formy.
Piecz je 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone szalotki oraz pomidory. Obydwa sery wymieszaj z jogurtem i jajkami.
Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wylej na warzywa. Wierzch posyp oliwkami. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz jeszcze 25 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.