Reklama

Reklama

Wytrawne tarty z warzywami

W sam raz na obiad lub kolację. W wersji na słono są równie smaczne!

Szpinakowa z serkiem

Składniki

  • po 40 dag szpinaku mrożonego i twarogu bez laktozy
  • 15 dag masła bez laktozy
  • 4 suszone pomidory
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania

Szpinak przełóż na sitko, pozostaw tak, aż rozmarznie i dobrze ocieknie. Pomidory osącz z zalewy. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

Osączone pomidory drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Twaróg utrzyj z pozostałymi jajkami. Formę do tarty (średnica ok. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 36 cm). Wylep nim przygotowaną formę. 

Spód posyp bułką tartą. Szpinak, cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory wymieszaj z przygotowaną masą serową. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką. Rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. 

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 25-30 minut. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje