Wytrawne tarty z warzywami

Tarta szpinakowa
Tarta szpinakowa123RF/PICSEL

Szpinakowa z serkiem

Składniki

  • po 40 dag szpinaku mrożonego i twarogu bez laktozy
  • 15 dag masła bez laktozy
  • 4 suszone pomidory
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania

Tarta z brokułem
Tarta z brokułem123RF/PICSEL

Brokułowo-pomidorowa

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 brokuły
  • 5 pomidorów
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 30 dag ricotty
  • 4 jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Tarta ziemniaczana
Tarta ziemniaczana123RF/PICSEL

Ziemniaczana na karmelu

Składniki

- spód

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 20 dag zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

- nadzienie

  • 8-10 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • czerwony pieprz w ziarenkach do dekoracji
10 porcji

Sposób przygotowania

Tarta kukurydziana z warzywami
Tarta kukurydziana z warzywami123RF/PICSEL

Kukurydziana z szalotkami

Składniki

  • 2 i 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

- nadzienie

  • 5 szalotek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 4 jajka
  • 1 szkl. gęstego jogurtu
  • po 10 parmezanu oraz mozzarelli
  • suszone oregano i tymianek
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?