Składniki na 4 porcje: - 4 listki żelatyny, - 3 żółtka, - 50 g cukru, - paczka cukru waniliowego, - melon, - 200 g śmietany, - 1 białko z jajka, - 100 ml białego wina wytrawnego, - 3 łyżki koniaku Przygotowanie: Żelatynę rozmiękczyć w zimnej wodzie. Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić. Żelatynę odcisnąć, roztopić w małym naczyniu na słabym ogniu. Dodać wino i koniak, a następnie za pomocą trzepaczki wmieszać do masy z jajek. Wstawić do lodówki i chłodzić, aż zacznie zastygać. Śmietanę mocno ubić. Białko ubić na sztywną pianę. Dwie trzecie śmietany (pozostałą część śmietany użyć do dekoracji) połączyć z pianą z białek. Melona przekroić, wypestkować i wyciąć kulki z miąższu. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Odłożyć 8 kulek do dekoracji. Resztę kulek i kostki włożyć do miski. Nałożyć krem i wyrównać powierzchnię. Dekorować śmietaną i kulkami melona. Schłodzić. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal