Wzmacniający koktajl pomidorowy z tabasco
Pomoże przetrwać wiosenne przesilenie
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 kawałków selera naciowego
- sok z jednej limonki
- sos tabasco
- pieprz, sól morska
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę i zalej nią pomidory. Odczekaj chwilę i po mniej więcej 2 minutach wyciągnij warzywa. Obierz skórkę i wykrój zielone środki. Pokrojone w kostkę pomidory przełóż do blendera.
2. Wyciśnij czosnek przez praskę. Następnie posiekaj dwa kawałki selera w kostkę i dodaj do pomidorów w blenderze. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, pieprzem i kilkoma kropelkami tabasco. Miksuj całość tak długo, aż konsystencja stanie się gładka.
3. Podawaj sok z kawałkami selera naciowego.
Pomidory dzięki solom bromu działają uspokajająco. Koktajl może zmniejszać obrzęki oraz wspomaga odporność.
Czas przygotowania: 15 minut, porcja: 50 kcal, koszt: ok. 1,5 zł. Dla 4 osób.