Wzmacniający koktajl pomidorowy z tabasco

Pomoże przetrwać wiosenne przesilenie

Koktajl pomidorowy
Koktajl pomidorowy123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 kawałków selera naciowego
  • sok z jednej limonki
  • sos tabasco
  • pieprz, sól morska

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę i zalej nią pomidory. Odczekaj chwilę i po mniej więcej 2 minutach wyciągnij warzywa. Obierz skórkę i wykrój zielone środki. Pokrojone w kostkę pomidory przełóż do blendera.

2. Wyciśnij czosnek przez praskę. Następnie posiekaj dwa kawałki selera w kostkę i dodaj do pomidorów w blenderze. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, pieprzem i kilkoma kropelkami tabasco. Miksuj całość tak długo, aż konsystencja stanie się gładka.

3. Podawaj sok z kawałkami selera naciowego.

Pomidory dzięki solom bromu działają uspokajająco. Koktajl może zmniejszać obrzęki oraz wspomaga odporność.

Czas przygotowania: 15 minut, porcja: 50 kcal, koszt: ok. 1,5 zł. Dla 4 osób.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas