Xerotigana Kritis
Greckie ciastka.

Składniki:
- 250 g mąki, - pół łyżeczki soli, - łyżeczka oliwy z oliwek, - 5 łyżek Raki, - 50 g orzechów włoskich, - 75 g cukru, - pół łyżeczki mielonego cynamonu, - 100 g miodu, - 2 łyżki soku z cytryny, - 150 g białych i ciemnych winogron,- 300 g arbuza, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, sól, oliwę z oliwek i Raki wymieszać, dodać 100-125 ml wody i wyrabiać, aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Orzechy drobno posiekać. Cukier i cynamon gotować 10 minut w 125 ml wody. Dodać 75 g miodu i sok z cytryny. Winogrona umyć, ewentualnie poprzekrawać. Miąższ arbuza pokroić na kawałki. Olej rozgrzać do temp 175 st. C ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, pociąć na 8 pasów o szerokości ok 3 cm i zwijać w ślimaczki. Końce ciasta zwilżyć i zagnieść. Po 2-3 wkładać do gorącego oleju i smażyć 2-3 minuty. Xerotigana Kritis polewać polewą miodową. Posypać orzechami. Jogurt zmieszać z pozostałym miodem. Po 2 2 Xerotigana Kritis oraz przygotowane owoce nakładać na talerzyki. Dodać odrobiną jogurtu i podawać. Pozostały jogurt serwować osobno.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal