Z czym te śledzie?

Tradycyjną kolację wigilijną lubimy od czasu do czasu urozmaicić. Spowszedniały tradycyjne śledziki z cebulką? Sięgnijmy po inne dodatki, np. fasolę albo grzyby.

Filety śledziowe
Filety śledziowe123RF/PICSEL

Z kupionych gotowych śledzi matjasów w oleju możemy wyczarować smaczną sałatkę, do której wykorzystamy fasolę, ogórki i szczypior. Niezbędny też będzie świeżo mielony pieprz, który wzbogaci aromat potrawy.

Do przygotowania śledzi z fasolą Jaś potrzebujemy: 8 filetów śledziowych w oleju, 3 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe, szklankę ugotowanej fasoli Jaś, pęczek szczypiorku, 3-4 łyżki majonezu, 1 cebulę, pieprz.

Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie bez soli, studzimy. Filety śledziowe kroimy w grubą kostkę. W drobną kostkę kroimy także ogórki kiszone i konserwowe. Siekamy cebulę i szczypior. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w salaterce, dodajemy majonez i posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem. Można trochę dosolić, jeśli uznamy to za konieczne. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce, by sałatka nabrała smaku. Podajemy następnego dnia.

Innym sposobem na odświeżoną wersję śledzia jest podanie go z ugotowanymi prawdziwkami, pokrojonymi w paseczki, smażoną cebulą i odrobiną ketchupu. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Śledzia z grzybami doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas