Z dyniowym farszem
Takie ciasto smakuje naprawdę doskonale. Jest słodkie i lekkie zarazem. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.
Składniki na 16 porcji:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 7 dag cukru pudru
- 13 dag zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 1 kg obranej dyni
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- sól
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Szybko zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Dynię oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec około godziny. Miękki miąższ zmiksować.
3. Ciasto rozwałkować, zachować trochę na wierzch, resztą wyłożyć dno formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ponakłuwać widelcem, podpiec 15 minut w 200ºC.
4. Piure z dyni zmiksować z jajkami, cukrem i przyprawami na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze chwilę. Farsz wylać na podpieczone ciasto, udekorować wzorami z pozostawionego ciasta i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 45 minut.