Z dyniowym farszem

Takie ciasto smakuje naprawdę doskonale. Jest słodkie i lekkie zarazem. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Ciasto dyniowe smakuje wyśmienicie.
Ciasto dyniowe smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki na 16 porcji:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 7 dag cukru pudru
  • 13 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg obranej dyni
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Szybko zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

2. Dynię oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec około godziny. Miękki miąższ zmiksować.

3. Ciasto rozwałkować, zachować trochę na wierzch, resztą wyłożyć dno formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ponakłuwać widelcem, podpiec 15 minut w 200ºC.

4. Piure z dyni zmiksować z jajkami, cukrem i przyprawami na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mleko skondensowane i ubijać jeszcze chwilę. Farsz wylać na podpieczone ciasto, udekorować wzorami z pozostawionego ciasta i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 45 minut.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas