Z fasolką szparagową
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, odstaw na godzinę do lodówki.
Składniki dla 4 osób:
- 30 dag młodej fasoli
- młoda włoszczyzna
- 20 dag makaronu "kolanka"
- pierś z kurczaka
- garść suszonych pomidorów
- 20 dag fasolki szparagowej
- pęczek natki pietruszki
- olej
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- szczypior
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, odstaw na godzinę do lodówki. Fasolę mocz w wodzie przez godzinę. Włoszczyznę obierz. Marchew pokrój w plastry.
2. Pierś podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj 2 litry wody, fasolę, włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Gotuj 20 minut.
3. Do gotującej się zupy wrzuć makaron, fasolkę szparagową, posiekane suszone pomidory. Gotuj 20 minut. Włoszczyznę wyjmij. Dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i szczypior.
Czas przygotowania: 1,5 godziny