Z kaszą kuskus
Kasza kuskus jest lekkostrawna i bogata w białko. Polecamy ją szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcą jeść smacznie i zdrowo. W dzisiejszym przepisie zrobimy z niej sałatkę.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 szklanki suchej kaszki kuskus
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- zielone oliwki
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- kilka listków świeżej mięty
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Kaszkę przygotować wg opisu na opakowaniu. Osączyć dokładnie ciecierzycę. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, oliwki w krążki. Szczypiorek i czosnek posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Miętę drobniutko posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki.
Całość skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i polać oliwą. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok.1 godzinę. Podawać z pieczywem bezglutenowym lub do obiadu.