Z kaszy i ziemniaków
Kotlety nie muszą być tylko z mięsa. Dobrze smakują też takie z ziemniaków i kaszy.
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i przelej wrzątkiem. Następnie przesyp ją do garnka i zalej osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 20-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na kawałki i gotuj je w osolonej wodzie aż będą miękkie. Marchewki obierz, opłucz i pokrój na talarki.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj do niej kawałki marchewki, smaż kolejne 3 minuty. Warzywa podlej 100 ml bulionu i gotuj kolejne 10 minut. Brokuły oczyścić, gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie, odcedź. Żółty ser pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z kaszą, jajkami, bułką tartą oraz 1 łyżką oleju i 1 łyżką śmietany. Do masy dodaj brokuły. Przypraw całość solą i pieprzem. Z masy uformuj 12 kotletów. Smaż na 3 łyżkach rozgrzanego oleju przez 10 minut.
Plasterki boczku pokrój w cienkie paseczki i usmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Marchewkę, bulion i pozostałą śmietanę zmiksuj na gładki sos. Przypraw go solą i pieprzem. Kotlety podaj z ciepłymi ziemniakami polane sosem.
Danie obficie posyp boczkiem.