Z liczi na słodko i na słono
Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Pod jej różową skorupką kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ. Oryginalny smak liczi doskonale urozmaica wiele potraw i deserów oraz dodaje im odrobinę niecodziennej egzotyki.
Liczi od wieków uważane było za rarytas, który dodaje sił i poprawia nastrój. Te delikatne kuleczki o średnicy ok. 2 cm są jednym z ulubionych owoców mieszkańców Azji. Ich oryginalny smak urozmaici każdą sałatkę owocową, a także ulepszy smak chińskich potraw. Liczi często łączone jest również z mięsem - wyśmienicie smakuje na przykład otulone w drobiowej roladzie. Z lekkiego syropu z owoców można z kolei przygotować smaczny napój, który najlepiej podawać schłodzony.
Sezon na liczi obejmuje miesiące zimowe, dlatego wiosną i latem warto sięgać po te szczelnie zamknięte w puszkach. Ich smak z powodzeniem dorównuje świeżym owocom, dlatego dzięki nim równie łatwo przygotujemy oryginalne potrawy.
Kurczak na ryżu z liczi
Składniki:
- 1 puszka liczi (np. marki Sandra)
- 100 g białego ryżu
- 1 filet z kurczaka
- ½ czerwonej papryczki z chilli
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- ½ szklanki soku z ananasa
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż w garnku w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Umyj i pokrój fileta z kurczaka na cienkie kawałki. Następnie wrzuć go do miski i zalej sokiem z ananasa i limonki oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso marynuj przez około 30 minut. Po tym czasie podsmaż je na jednej łyżeczce oliwy, aż do zarumienienia.
2. Następnie dodaj do niego ryż, liczi, posiekaną pietruszkę i chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 3 minuty. Na drugiej patelni podsmaż orzechy nerkowca. Potrawę z kurczaka podaj na talerzu, a następnie posyp orzechami, świeżą natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.
Liczi z bananami w mleczku kokosowym
Składniki:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego
- 1 puszka liczi (np. marki Sandra)
- 3 pomarańcze
- 5 bananów
- 100 g orzechów arachidowych
- 4 gałązki świeżej mięty
- sól morska
Przygotowanie:
1. Do małego garnka wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Następnie dodajemy do niego cukier oraz szczyptę soli i gotujemy około 20 minut, do momentu aż mleczko lekko zgęstnieje. W tym czasie odsączamy liczi i kroimy je na połówki, a banany w grube plastry. Owoce dodajemy do mleczka kokosowego, a następnie przelewamy do pucharków deserowych.
2. Na wierzchu układamy orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Smacznego!