Z łososia
Dietetycy i lekarze apelują: jemy za mało ryb. Dlatego dzisiaj proponujemy pasztet z łososia. Jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny.
Składniki:
- 50 dag świeżego łososia
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól l biały pieprz
Przygotowanie:
1. Łososia umyj, osusz i pokrój w kostkę.
2. Do miski włóż łososia dodaj sok z cytryny, gałkę oraz koncentrat, wymieszaj. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem. Dodaj jajko, połowę śmietanki kremówki i kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej łososiową masę. Foremkę przykryj folią aluminiową. Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 220 kilokalorii