Reklama

Reklama

Z makaronem i winogronami

Gdy dzieci pójdą spać warto pomyśleć o sobie. Rodzicom proponujemy romantyczną kolację: Oto przepis na makaron z winogronami.

Składniki na 4 porcje:


  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 ml białego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 40 dag makaronu, np. nitek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 20 dag zielonych winogron
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Cebule obrać, grubo posiekać. Polędwiczki umyć, wytrzeć do sucha. Mięso pokroić na kawałeczki. Smażyć je 4-5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Na patelnię ponownie włożyć mięso. Posypać je solą, pieprzem i słodką papryką. Dolać wino oraz bulion. Gotować 10 minut. W tym czasie zagotować wodę na makaron. Wrzątek posolić, wrzucić makaron. Ugotować go według przepisu podanego na opakowaniu.

2. Natkę opłukać, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Winogrona opłukać, osuszyć i oderwać od gałązek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Wlać do mięsnego sosu. Dodać winogrona i posiekaną natkę. Ponownie zagotować i ewentualnie jeszcze raz przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron odcedzić. Wymieszać z przygotowanym sosem. Nałożyć do miseczek. Danie udekorować odłożoną natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje