Z makaronem i winogronami
Gdy dzieci pójdą spać warto pomyśleć o sobie. Rodzicom proponujemy romantyczną kolację: Oto przepis na makaron z winogronami.
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag polędwiczek wieprzowych
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100 ml białego wina
- 250 ml bulionu warzywnego
- 40 dag makaronu, np. nitek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 20 dag zielonych winogron
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Cebule obrać, grubo posiekać. Polędwiczki umyć, wytrzeć do sucha. Mięso pokroić na kawałeczki. Smażyć je 4-5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Na patelnię ponownie włożyć mięso. Posypać je solą, pieprzem i słodką papryką. Dolać wino oraz bulion. Gotować 10 minut. W tym czasie zagotować wodę na makaron. Wrzątek posolić, wrzucić makaron. Ugotować go według przepisu podanego na opakowaniu.
2. Natkę opłukać, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Winogrona opłukać, osuszyć i oderwać od gałązek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Wlać do mięsnego sosu. Dodać winogrona i posiekaną natkę. Ponownie zagotować i ewentualnie jeszcze raz przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron odcedzić. Wymieszać z przygotowanym sosem. Nałożyć do miseczek. Danie udekorować odłożoną natką pietruszki.