Z makaronu
Każdy rząd makaronu można przesypać startym żółtym serem, wtedy kluski w trakcie pieczenia skleją się ze sobą. By sos nie wypłynął z formy, owiń ją folią aluminiową.

Składniki
- 60 dag młodego szpinaku
- 60 dag makaronu rurki
- 25 dag sera ricotta
- 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
- 15 dag sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/2 l bulionu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, ostudzić. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Makaron ustawić w niej pionowo, kluska obok kluski, ściśle, tak by wypełnił całą formę.
2. Szpinak wrzucić do wrzącej wody, zagotować, odcedzić, ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, mieszając zeszklić na maśle. Dodać mąkę, zasmażyć. Wlać bulion, rozmieszać, gotować na małym ogniu 5 min. Lekko przestudzić. Do sosu wkruszyć ser ricotta, rozmieszać, wlać żółtka roztrzepane z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
3. Makaron zalać połową sosu, przykryć szpinakiem, polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać 30 minut w temp. 180°C, podkręcić temp. do 200°C, piec jeszcze 10 min. Zostawić do przestudzenia.