Z makiem i kardamonem
Takie ciasto smakuje wspaniale. Kardamon nadaje mu orientalną nutę.

Składniki
- po 5 dag pistacji, migdałów, orzechów włoskich i laskowych,
- 10 dag cukru,
- 1 figa,
- 12 dag masła,
- szczypta soli,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 4 jajka,
- 25 dag mąki pszennej,
- 1 op. proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 5 dag mielonego maku,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 10 dag płatków migdałowych,
- tłuszcz do posmarowania foremki,
- orzechy w karmelu i figa do dekoracji
1. Figę potnij w cienkie plasterki. Czekoladę posiekaj. Masło utrzyj z solą, kardamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z makiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pistacje, migdały oraz orzechy laskowe i włoskie posiekaj, wrzuć do ciasta, przemieszaj.
2. Foremkę posmaruj tłuszczem. Posyp płatkami migdałowymi i wyłóż plasterkami figi. Nałóż ciasto. Piecz ok. godziny w temp. 175 st. Wystudź. Udekoruj orzechami w karmelu i cząstkami figi.
Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut 1 porcja ok. 450 kcal.